گسترش روزافزون نیاز به انرژی و محدودیت منابع فسیلی، افزایش آلودگی محیط زیست ناشی از سوزاندن این منابع، گرم شدن هوا و اثرات پدیده گلخانهای، ریزش بارانهای اسیدی و ضرورت متعادل کردن نشر CO2 همگی لزوم صرفه جویی در مصرف سوخت فسیلی و توجه مضاعف به استفاده از منابع انرژی تجدید پذیر را ایجاب میکند.
بر این اساس، در بین انرژیهای تجدید پذیر، انرژی باد یکی از اقتصادیترین روشهای تولید برق و تضمینکننده بخش قابل توجهی از بحث امنیت انرژی است که آلودگی محیط زیست را در پی نداشته و کاهش اثر گازهای گلخانهای را به همراه دارد.
طبق اطلس بادی تهیه شده و بر اساس اطلاعات دریافتی از ۶۰ ایستگاه و در مناطق مختلف کشور، میزان ظرفیت اسمی سایتها در حدود ۶۰ هزار مگاوات است. بر پایه پیش بینیهای صورت گرفته، میزان انرژی قابل استحصال بادی کشور از لحاظ اقتصادی بالغ بر ۱۸ هزار مگاوات تخمین زده میشود که مؤید پتانسیل قابل توجه کشور در زمینه احداث نیروگاههای بادی و همچنین اقتصادی بودن سرمایه گذاری در صنعت انرژی بادی است.
در این راستا کارگروه انرژی باد متشکل از کارشناسان صاحب نظر به عنوان یکی از هشت کارگروه تخصصی ستاد توسعه فناوری انرژیهای نوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری به منظور بررسی طرحهای تحقیقاتی و توسعهای واصله به دبیرخانه ستاد در حوزه انرژی باد تشکیل شده است.
تولید مواد اولیه پره توربین بادی در کشور، تولید گیربکس توربینهای بادی ۶۶۰ کیلوواتی، تولید ژنراتور توربینهای بادی ۶۰۰ کیلوواتی و طراحی و ساخت جرثقیل خاص برای آسان سازی تعمیرات توربینهای بادی ۶۰۰ کیلوواتی از جمله مهمترین دستاوردهای این کارگروه است.
بر اساس این گزارش، محققان کشورمان با حمایت این کارگروه موفق به ساخت سیستمی در جهت تعمیر توربینها شدند، تعمیرات توربین بادی با استفاده از جرثقیلهای بلند انجام میشد که هزینه اجاره آنها روزی بیش از یک میلیون تومان است. با نصب سیستم جدید کار جرثقیل بر روی توربینها حذف شده که با توجه به اینکه بیش از ۲۰۰ توربین در کشور داریم، در هزینه زیادی صرفه جویی میشود.
همچنین، بومی سازی و کسب توانمندی ساخت توربینهای بادی و توسعه پایدار و ارتقای امنیت اولویتهای کارگروه برای ارسال طرح است.
در وزارت نیرو، نصب پنج هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر در قانون برنامه پنجم توسعه هدفگذاری شده است که از این میزان ۴۵۰۰ مگاوات آن برای توسعه باد در نظر گرفته شده است، میتوان گفت در پنج سال آینده قریب به چهار هزار مگاوات بازار برای توسعه بخش خصوصی وجود خواهد داشت.
همچنین، سیاست کلان کشور در چشم انداز برنامههای آتی در افزایش نقش بخشهای غیر دولتی استوار شده است که از جمله فواید و مزایای آن کاستن از حجم و فعالیتهای تصدیگری دولت است. با فعال شدن بخش خصوصی در عرصه احداث نیروگاههای بادی که جذابیتهای فراوانی برای بخش خصوصی دارد، توان مالی، فنی و مدیریتی کشور افزایش مییابد و با شروع پروژهها و فعالیتهای جدید عملا بخش خصوصی به کمک بخش دولتی آمده و کل کشور از این مشارکت سود خواهد برد. همچنین باید توجه داشت که نیروگاههای بادی به سرمایه اولیه بالایی نیاز دارند بنابراین تامین سرمایه اولیه در این طرحها از مشکلات اجرایی آنهاست.
بازار نیروگاههای بادی در ایران رو به شکوفایی است و ورود به این بازار میتواند آینده خوبی را در دراز مدت برای سرمایه گذاران تضمین کند؛ بنابراین اگر به ایران به صورت پایگاهی برای تولید تجهیزات و تامین نیروی انسانی متخصص نگریسته شود، بازارهای کشورهای منطقه میتوانند مورد توجه قرار گیرند.